Tanie wycieczki objazdowe, autokarowe do Rumunii i Transylwanii.

Kultura Rumunii

Podczas planowania wycieczki do Rumunii, warto jest wcześniej zapoznać się z informacjami na temat kuchni oraz lokalnych potraw i przysmaków. To ważne, aby znać tradycyjne, rumuńskie dania i umieścić je na liście – chyba każdy chce spróbować regionalnej kuchni przebywając w danym kraju? To wręcz obowiązkowy punkt każdej wycieczki! Warto tu nadmienić, iż wegetarianie mogą mieć niemały kłopot ze znalezieniem czegoś odpowiedniego dla siebie, bowiem kuchnia rumuńska opiera się na mięsnych potrawach, dlatego w tym przypadku akurat warto zaopatrzyć się w jakieś własne jedzenie.

Wpływ zachodnich państw na kuchnię w Rumunii

Na kuchnię rumuńską ogromny wpływ miały kraje śródziemnomorskie, w tym przede wszystkim Turcja, z której popularne produkty np. turecki solony jogurt są używane podczas przygotowywania posiłków, ale także wiele nazw rumuńskich potrwa nawiązuje do Turcji. W rumuńskiej kuchni można jednak doszukać się również wpływów greckich, niemieckich oraz włoskich. Co ciekawe, typową rumuńską potrawą jest „sarmale”, która jest bardzo podobna do polskich gołąbków – jest to więc mielone mięso zawijane w liście kapusty lub winorośli.

Rumuńskie dania główne

Wśród dań obiadowych w Rumunii najczęściej spotykane są potrawy z mięsa, przyrządzanego głównie na ruszcie. Do najbardziej popularnych zaliczane są „mici” – jest to rodzaj małych pulpetów w kształcie kiełbasek z mięsa mielonego z różnymi przyprawami, kolejna potrwa to kotlet wołowy, jagnięcy lub cielęcy, filet z kurczaka oraz smażona kiełbasa. Warto zaznaczyć, iż potrawy rybne są raczej rzadko spotykane w Rumunii. W kwestii dodatków do dań obiadowych, to najczęściej podaje się ziemniaki smażone, puree, frytki lub tradycyjną mamałygę. W rumuńskich restauracjach można także spotkać się z dodatkiem w postaci chleba posmarowanego pasztetem z gęsi. Co ciekawe, w kuchni rumuńskiej można takie znaleźć typowo włoskie potrawy takie jak pizze oraz makarony. Tradycyjne rumuńskie desery W rumuńskich restauracjach w formie deseru podaje się zazwyczaj „omletă” lub „clătite” z marmoladą, serem owczym, serwatką oraz ryż na mleku. Nie może oczywiście zabraknąć również tureckiego przysmaku o nazwie „baklava” z orzechami oraz miodem. Rumuński alkohol Udając się na wycieczkę do Rumunii, obowiązkowo należy spróbować rumuńskiej śliwowicy, czyli cujki (palinki) – oczywiście najlepiej tej domowej. Rumunia jest również znana powszechnie, dzięki winom, które przecież wytwarzane są na terenie kraju już od czasów średniowiecza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Why ask?